BULLYING: Δράση κατά του Εκφοβισμού και της Βίας στη Βικιπαίδεια!



Γράφει ο
Πλούταρχος Πάστρας
Δημοσιογράφος-Ποιητής

 Εκφοβισμός, μία λέξη με τόσους πόνους και πάμπολλα νοήματα. Ένα φαινόμενο εσκεμμένης, απρόκλητης και συστηματικής άσκησης βίας που τα τελευταία χρόνια ταλανίζει αδιάκοπα την κοινωνία μας, χωρίς διακρίσεις σε ενήλικες και ανηλίκους. Είναι τυφλός και η επιθετικότητα του διογκώνεται συνεχώς. 
  Ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, Dan Olweus, τον ορίζει ως «μια επιθετική, σκόπιμη πράξη ή συμπεριφορά που γίνεται επαναλαμβανόμενα από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων, έχει διάρκεια στο χρόνο και απευθύνεται σε ένα άτομο (θύμα) που δεν μπορεί να υπερασπιστεί εύκολα τον εαυτό του». 
 Τρανταχτό παράδειγμα εκφοβισμού στην Ελλάδα ήταν ο άδικος θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του φοιτητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που βρέθηκε νεκρός λίγο μακριά από τη σχολή του. Τον οδήγησαν σ' αυτή την πράξη τα καθημερινά βασανιστήρια των συμφοιτητών του.  
  Εκείνες τις ημέρες όλη η χώρα ταρακουνήθηκε για τα καλά, αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα. Καθημερινά στα σχολεία και σε άλλους χώρους υπάρχουν νέα κρούσματα. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς στα ρεπορτάζ των δελτίων ειδήσεων, των εφημερίδων, των περιοδικών και των ιστοσελίδων. Γιατί δεν αντιδρούν τα θύματα; Γιατί δε μιλούν όσοι βλέπουν το τι συμβαίνει; Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το bullying; Για τα περισσότερα ερωτήματα, δυστυχώς, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, για το τελευταίο όμως ναι. Η γνώση. Η πληροφόρηση είναι αυτή που θα μας ανοίξει τα μάτια για να δούμε τι συμβαίνει γύρω μας και τι μπορούμε να κάνουμε. Σ' αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι! 
  Έτσι σκέφτηκαν και τα μέλη του «Συλλόγου Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας» και ξεκίνησαν μία δράση συστηματικής λημματογράφησης κατά του εκφοβισμού. Καθημερινά από τις 22 Αυγούστου δημιουργούνται νέα λήμματα ή επεκτείνονται ήδη υπάρχοντα για όλες τις μορφές του είτε αφορά το λεκτικό και τον κοινωνικό εκφοβισμό είτε το σωματικό και το διαδικτυακό.
  Στόχος της εν λόγω δράσης είναι η σωστή ενημέρωση για όλο το φάσμα του φαινομένου αυτού, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση και την αντιμετώπιση των κρουσμάτων επιβολής, καταδυνάστευσης και πρόκλησης σωματικού και ψυχικού πόνου. Με λίγα λόγια η Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, προσπαθεί να γίνει η κύρια πηγή γνώσης πάνω στο θέμα.    
  Γι' αυτό το λόγο καλούνται όσοι θέλουν, απλοί πολίτες, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες να βάλουν ένα λιθαράκι στο διαδικτυακό πίνακα ενημέρωσης που προσπαθεί να κτίσει η Βικιπαίδεια. Σ' αυτό θα «καρφιτσωθούν», εκείνα τα λήμματα, τα οποία θα βοηθήσουν κυρίως τους μαθητές και τους καθηγητές που θα αναζητήσουν πληροφορίες για θέματα που αφορούν τον εκφοβισμό και ενδεχομένως θα τους απασχολήσουν και τη νέα σχολική χρονιά.
  Ας ανασκουμπωθούμε, λοιπόν, κι απ' όποιο μετερίζι και αν βρισκόμαστε, ας γίνουμε κοινωνοί πληροφόρησης και «σταυροφόροι» κατά της βίας και του εκφοβισμού, που μπορεί αύριο να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια